תוכן עניינים:
איך לשמוע קווסטים ישנים, כמו שלא העלית על דעתך שהם יכולים להשמע?
תחשבו רגע על קווסט ישן של סיירה. ממש ישן. מה המוזיקה שאתם שומעים ברקע?
כנראה שלא קיימת, או לא ממש מרשימה…
צריך לזכור שסיירה, ולוקאס, היו מובילות שוק. הן דחפו את יכולות החומרה קדימה כל הזמן. וזה אומר שהמשחקים שלהם נכתבו לחומרה יותר איכותית ממה שהיו לרובנו באותו הזמן. ולכן היום אפשר בקלות לשמוע את אותם המשחקים, עם מוזיקה הרבה יותר איכותית ממה ששמענו בזמן אמת בשנות ה 80' או ה 90'!
תאום ציפיות
- בפוסט זה אתמקד במשחקי סיירה. העקרונות שאציג נכונים באופן כללי גם לחברות האחרות, אבל הדוגמאות והפרטים יהיו מהעולם של סיירה.
- כאשר משחקים במשחקים בני עשרות שנים, יהיו אנשים שירצו לשחזר את החוויה שהיתה להם בילדותם, בעוד שיהיו אנשים שירצו לשחק את המשחק בצורה מיטבית, כמו שהמשחק נועד להיות. פוסט זה נועד לחשוף את האפשרויות המוזיקליות הטמונות במשחקים, שרוב האנשים לא מודעים אליהן – בעיקר מכיון שבשנות השמונים או התשעים הצריכו חומרה שעלתה הון רב כדי להנות ממנה.
- הולך להיות פה הסבר ארוך. אפשר פשוט לקפוץ לשורה התחתונה (ולהפסיד את כל הכיף 😉 )
דורות של משחקי סיירה
ניתן לחלק את משחקי סיירה לכמה דורות:
- משחקים ממש ישנים (וגם לא ממש מוכרים) – כמו Mystery House
משחקים אלה מכונים Pre AGI (או ADL), ולא נדבר עליהם בפוסט זה.
- משחקי AGI. הראשון שבהם הוא KQ1 המקורי (*). בין משחקים אלה יש גם את SQ1 (המקורי), SQ2, את PQ1 (המקורי), ועוד.
משחקים אלו מאופיינים בממשק טקסטואלי, שלא עוצר את פעילות המשחק (ב ScummVM ניתן להגדיר שהמשחק כן יעצר), בחוסר תמיכה בעכבר (ב ScummVM ניתן להוסיף תמיכה בעכבר, כפי שניתן לראות בצילומסך, אבל היא די מוגבלת ומיותרת), וגרפיקה, אהם, בסיסית למדי.
- משחקי SCI המוקדמים. הראשון שבהם הוא KQ4 (אגב, יש לו גם מהדורת AGI פחות נפוצה, שסיירה שיווקו לבעלי מחשבים חלשים יותר). וגם משחקים כמו SQ3 ו PQ2.
יש בהם עדין ממשק טקסטואלי, אבל ברגע שמתחילים להקליד המשחק נעצר. ניתן גם להשתמש בעכבר, אם כי זו תמיכה קצת מגושמת. ניתן לראות קפיצה רצינית בגרפיקה.
- משחקי SCI המאוחרים. החל מ KQ5, דרך SQ4, PQ3, חידושים למשחקים ישנים, ועד כמעט לסוף המר של סיירה.
משחקים אלו ידועים כ Point And Click, ונראים כבר יותר מודרנים.
(*) – יתכן שהיתה גרסת KQ1 שקדמה לגרסת KQ1 ב AGI – על כל פנים, זה לא ממש רלוונטי לדיון שלנו.
למעונינים, ניתן לראות רשימה מלאה של כל משחקי סיירה, מחולקים לדורות (בפירוט יותר גדול ממה שכתבתי כאן).
מוזיקה במשחקי AGI
בראשית שנות השמונים, חברת IBM עשתה מהפכה בעולם המיחשוב בעזרת ה IBM-PC. אבל זה היה מחשב עסקי. ב 1983 הם רצו לפרוץ גם לשוק הביתי, עם מחשב זול יותר, ויכולות גרפיות ומוזיקליות משופרות – ה PCjr. בסופו של דבר המחשב היה כשלון, אבל לסיירה זו היתה הצלה. לחובבי היסטוריה, מומלץ לקרוא את הסיפור. מה שחשוב לנו, זה ש IBM רצו משחק שידהים את העולם, וישתמש ביכולות המדהימות של המחשב החדש שלהם, ולשם כך פנו לסיירה, שפיתחו את KQ1. מה שיפה, זה של PCjr היה רמקולים (יחסית) איכותיים, עם 3 ערוצי קול. ו KQ1, ושאר משחקי AGI, בהחלט ניצלו את האפשרות הזאת – כאשר הם רצו על פלטפורמה תואמת.
למרבה הצער, כאמור, המחשב היה כשלון. ודורות המחשבים המאוחרים לו לא "ירשו" ממנו, אלא מה PC העסקי, עם הרמקול המאד לא איכותי, בעל ערוץ קול בודד. למעשה, כמעט כל המחשבים שנמכרו בארץ היו תואמי PC (או XT, AT, 286, 386 וכו'), והגיעו בלי כרטיס קול יעודי ועם רמקול שאני אישית לפעמים העדפתי שפשוט ישתוק כי כאשר פעל היה נשמע יותר כמו חריקה מאשר משהו מועיל.
כך קבלנו מצב שבו המשחקים ידעו להשתמש ביכולות המוזיקליות היחסית מתקדמות של ה PCjr (או של החיקוי שלו, Tandy 1000), אבל בפועל לרוב האנשים היה רק Speaker פשוט, והמשחקים התאימו את המוזיקה לכך.
כאשר מריצים היום עם DOSBox או ScummVM, ברירת המחדל היא להשתמש ב PC Speaker, כלומר, יכולת מוזיקלית נחותה לעומת מה שהמשחק מסוגל לתת. מצד שני, זה כנראה מה שרובנו זוכרים מהמשחקים האלה בתור ילדים.
דוגמאות - AGI
נשמע את ההקדמה של PQ1, בכמה הגדרות קול שונות.
ככה זה נשמע כאשר ScummVM עושה אמולציה של PC Speaker (האמיתי, לפחות במחשבים שלי ושל חברי, נשמע הרבה יותר גרוע):
לעומת זאת, אם נגיד ל ScummVM לעשות אמולציה של PCjr, זה ישמע הרבה יותר טוב:
ואם רוצים ממש לשמוע את זה בליגה אחרת, צריך להשיג עותק אחר של המשחק, המיועד עבור מחשבי Apple IIGS (הוא כמובן לא יעבוד בעזרת DOSBox. אפשר לשחק בעזרת אמולטור של האפל, וזה קצת מסובך, אבל אל דאגה, ScummVM יודע להריץ את המשחק גם בגרסה הזו):
מה זה היה? מרשים, אה?
משחקי סיירה תמכו בפלטפורמות שונות. בשלב מסוים הם תמכו גם במחשב של אפל, Apple IIGS. באופן לא מפתיע (בכל זאת, אפל), היו לו יכולות סאונד מרשימות למדי. אבל המעבד שלו היה די חלש. סיירה יצרו לו גרסאות מיוחדות של משחקי AGI. המוזיקה שלהם נשמעת מעולה. מצד שני, אלו גרסאות קצת מוזרות. לחלק מהמשחקים למשל אין אפשרות להגביר מהירות (כי המעבד גם ככה עבד מספיק קשה…), אפשרות ש ScummVM הוסיף בחזרה (פיצ'ר שאני כתבתי, אגב)
סיכום AGI
לסיכום, סדר העדיפות המוזיקליות של משחקי AGI:
- Apple IIGS – נשמע מעולה, אבל לא בטוח שפרקטי – אלו גרסאות קצת איזוטריות, לפעמים קצת שונות מגרסאות הדוס המוכרות, ולא בהכרח קל להריץ. לחובבים רצינים בלבד 😉
- PCjr/Tandy – המשחקים נכתבו עבור המחשב הזה. ניתן להגדיר אותו בקלות גם ב ScummVM וגם ב DOSBox.
- PC Speaker – משום מה זה ברירת המחדל, אבל זה נשמע הכי גרוע. מצד שני, זה כנראה יותר קרוב למה ששמענו בשנות השמונים.
ונעבור ל SCI
קן וויליאמס, מייסד ומנכ"ל סיירה האגדי, כותב בספרו (המומלץ למתעניינים בסיירה) שסיירה הקפידה תמיד להיות בחזית הטכנולוגיה ולהוביל את השוק (אגב, הוא מציין כי משחקי KQ היו הראשונים לצאת עם חידושים למיניהם, ולאחריהם משחקים משאר הסדרות).
הוא הבין כי הקפיצה הבאה בחווית המשחק תהיה שיפור הסאונד. ולכן סיירה שיתפה פעולה עם חברת רולנד, יצרנית ה MT-32 – סינתיסייזר שיועד תחילה למוזיקאים, אך עבר הסבה לטובת משחקים. סיירה השתמשה בכלי המדהים הזה גם עבור המלחינים שלה, שכתבו עליו את הלחנים והאפקטים הקוליים שבמשחקים. אבל יותר מכך, סיירה גם מכרה אותו ללקוחותיה, על מנת לשפר את חווית המשחק.
הבעיה שהכלי הזה עולה הון עתק (550$ של אז, במושגים של היום זה יותר), ולכן נכנסו לתמונה כרטיסי קול, שניתן היה להוסיף למחשב. האיכות שלהם היתה ירודה מה MT-32, אבל העלות שלהם היתה הרבה יותר סבירה.
בארץ הם עלו כמה מאות שקלים (למיטב זכרוני) – הפופולרים היו Sound Blaster (בקיצור SB) לדורותיו.
אני זוכר איך הופתעתי לגלות שיש מוזיקה בקווסטים שהכרתי, לאחר שקניתי SB במיטב כספי מהעבודה בחופש הגדול. בתור נער מעולם לא שמעתי על ה MT-32. אני מניח שהוא (כמעט?) שלא היה בארץ. (אשמח לשמוע אם מישהו מכיר אחרת).
נוצר פה מצב מעניין, שרוב המשתמשים הכירו את המשחקים עם ה SB (או מקבילים לו), ומבחינתם זה הסאונד האמיתי של המשחק; בעוד שהמשחקים למעשה נכתבו עבור כלי באיכות הרבה יותר גבוהה – ה MT-32.
דוגמאות - SCI
אני מניח שככה ההקדמה של SQ3 תשמע מוכרת (עם SB):
אבל שימו לב לאיך שהיא נשמעת עם MT-32:
הסבר טכני מפחיד (Here Be Dragons!)
מי שמעדיף להמנע מהסברים טכניים, ניתן לדלג בבטחה ל SCI – הצעד הבא.
בנקודה הזו צריך לדבר רגע על איך בעצם שומרים מוזיקה במחשב.
היום התשובה היא פשוטה למדי. מקליטים בקובץ קול, אולי MP3, אולי פורמט יותר איכותי, וזהו. קיבלנו קובץ שבעזרתו המשתמש יכול לשמוע בדיוק את מה שהנגנים ניגנו (אם רק יש לו רמקולים איכותיים מחוברים למחשב). אבל שימו לב, הקובץ הזה גדול למדי באופן יחסי. אפילו קטע קצר יכול "לשקול" יותר מאשר קווסט שלם.
באותם ימים עבדו עם שיטה אחרת (שלמעשה קיימת עד היום), הנקראת MIDI, והיא חסכונית בגודל הקובץ באופן משמעותי.
תדמיינו רגע אורגנית. אפשר להגדיר לה כל מיני כלים שהיא תשמיע. אפשר ללחוץ על כל מיני קלידים, למשך זמן מסוים, בעוצמה מסוימת, והיא תשמיע צלילים שונים שהוכנסו אליה מראש. עכשו נחבר את האורגנית למחשב, וכל פעם שנעשה פעולה כלשהי באורגנית (לחיצה או סיבוב של כפתור, מגע בקליד וכו') המחשב ירשום את הפעולה שנעשתה. את כל הפעולות האלה נשמור בקובץ, בתקן MIDI המגדיר כיצד יש לשמור.
היופי בדבר שניתן להעביר את הקובץ למכשיר מוזיקלי אחר שתומך בתקן MIDI, והוא יהיה מסוגל לשחזר את כל הפעולות שעשינו, ולנגן לנו את אותה המוזיקה.
אותה המוזיקה? – לא בדיוק…
אחת מההוראות החשובות ב MIDI היא שינוי סוג הכלי שמנגן. הבעיה שלא אומרים "תשנה לפסנתר". אלא "תשנה לכלי מספר 17". יכול להיות שבמכשיר שהוקלטה בו המוזיקה זה כינור, אבל במכשיר שבו אני שומע זה חליל צד. את הבעיה הזו אפשר לפתור (בערך). יתכן גם שבמכשיר שלי בכלל אין את הכלי המתאים.
אבל גם אם פתרנו את זה, יתכן שבכלי שבו הוקלטה המוזיקה לכינור היה צליל מסוים, ואילו במכשיר שלי יש לו צליל אחר (אולי נחות יותר, אולי סתם שונה).
המשמעות של כל זה, היא שכדי לקבל את הסאונד המדויק, צריך להשמיע את המשחק עם אותו כלי שעליו הם הלחינו אותו. בכל כלי אחר יהיו אי אלו שינויים.
בשלב יותר מאוחר הומצא תקן General MIDI (בעוד התקן הקודם נקרא בפשטות 'MIDI'), בקיצור GM. תקן זה הקטין חלק מהשונות בין הכלים השונים. כך למשל נקבע סטנדרט אחיד למשמעויות של מספרי הכלים. עדין, גם אם כולם מסכימים שכלי מספר 74 הוא חליל, לא כולם ישמיעו את החליל באותו אופן.
SCI - הצעד הבא
ה MT-32 עשה עבודה מצוינת לאורך מספר שנים. אך כדרכן של טכנולוגיות, בשלב מסוים הוא התישן. תקן General Midi (GM) נכנס לתמונה, וסיירה התחילו לעבוד עם כלים כדוגמת SC-55 שתמכו בו.
צריך לשים לב ש MT-32 סותר את תקן GM (מהסיבה הפשוטה, שהוא יוצר לפני שהתקן נכתב). המשמעות של כך שאי אפשר פשוט להעביר קובץ MIDI שנכתב MT-32 למכשיר GM או להיפך. כלומר, טכנית אפשר – אבל זה ישמע לא טוב.
אפשר לתת למוזיקאי לעבור על הקובץ ולעשות התאמות ושינויים ולייצר קובץ חדש מותאם (נדמה לי שסיירה עשו את זה לפעמים) אפשר גם לכתוב תוכנה שתעשה את המעבר בצורה אוטומטית (סיירה עשו את זה הרבה פעמים, והתוצאה בינונית).
המשמעות של זה היא שאם משחק נכתוב עבור MT-32, עדיף לשמוע אותו עם MT-32 אפילו אם הוא מוכן לתמוך ב GM. וכנ"ל להיפך, אם משחק נכתוב עבור GM, עדיף לשמוע אותו עם GM, אפילו אם הוא מוכן לתמוך ב MT-32.
אפשר תמיד לשמוע אותו עם SB, אבל אז הוא בודאי ישמע פחות טוב.
אבל אין לי MT-32, או SC-55, או משהו כזה?
אז תקנה 😉
כמובן, אפשר לקנות כזה משומש, וזה נשמע די מגניב. אבל לא באמת צריך. יש פרויקט בשם Munt המבצע אמולציה של ה MT-32 על המחשב. אפשר להוריד אותו למחשב, ולהרגיש כאילו יש לכם MT-32 מחובר למחשב. אפשר אז להגדיר ל DOSBox, או ל ScummVM שישמיעו דרך המכשיר הזה. אם אתם עובדים עם ScummVM (ואני ממליץ על כך בחום), אין צורך להוריד ולהתקין את Munt באופן עצמאי, כי הוא כבר מובנה בתוך ScummVM (בזכותו יש ב Audio/Music device אפשרות לבחור MT-32 emulator).
הבעיה היחידה, שכדי ש Munt יעבוד צריך את הרומים שהגיעו עם ה MT-32 – הקבצים MT32_CONTROL.ROM ו MT32_PCM.ROM . מסיבה משפטית Munt או ScummVM לא מספקים אותם, אלא משאירים לכם "להעתיק אותם מה MT-32 הפיזי שיש לכם". אבל רוב האנשים מסתדרים בנקודה הזו.
עד כאן, לגבי MT-32. ומה עם GM?
אז קודם כל, לווינדוס יש תמיכה מובנית ב GM, בלי הרבה בעיות. בשפה של ScummVM, זה נקרא Microsoft GS Wavetable Synth [Windows MIDI]. מביני דבר אומרים שזו תמיכה לא מושלמת, ועדיף לעבוד עם FluidSynth (גם מובנה ב ScummVM), שמאפשר תמיכה ב GM בתוספת צעצוע שנקרא SoundFont. בדיוק כמו שיש פונטים שמגדירים איך האותיות נראות, כך יש סאונדפונט שמגדיר איך הכלים נשמעים. בדיון הזה יש הרחבה בענין. אני אישית לא חקרתי יותר מידי בנושא, אלא פשוט הורדתי את FatBoy המוזכר בדיון הנ"ל , ועדכנתי את ScummVM בהמצאותו.
שורה תחתונה
- האם זה משחק AGI (ממש ישנים, לפני KQ4, SQ3, PQ2) או SCI (כל מה שבא אחר כך)?
- אם זה AGI עדיף להגדיר PCjr/Tandy.
- אם זה SCI, אז משחקים שהם SCI1.1 או מאוחרים יותר (על פי הטבלה של כל משחקי SCI מחולקים לדורות), עדיף לשמוע עם GM. מוקדמים יותר עדיף לשמוע עם MT-32.
- יש מספר משחקים שיושבים על "התפר" שבין MT-32 לבין GM, ואותם עדיף לשמוע עם MT-32 למרות שהם SCI1.1, למשל החידוש של PQ1, או LB2. ניתן לקרוא דיון הרחבה בענין.